Glaskonferens ska locka tusentals i maj

Den stora glaskonferensen GAS kommer i slutet av maj att samla 1500 deltagare från hela världen, och många av dem kommer att besöka The Glass Factory.
KOSTA. På tisdagen träffades aktörer i Glasriket med representanter för den internationella sammanslutningen Glass Art Society (GAS) på Kosta Boda Art Hotel i Kosta för att diskutera tre dagar i maj.
Konferensen den 20–23 är bara för medlemmar i GAS, men konferensdeltagarna har i många fall sällskap av familjemedlemmar och det medför ett stort behov av boenden. Dessutom kommer konferensen att vara förlagd till Kosta, Målerås, Pukeberg och Boda och det gör att 30 bussar redan nu har bokats upp.
– Det blir första gången som konferensen är utspridd på flera platser och många ser fram emot att få se så många olika platser och verksamheter. Det är första gången det är så sedan starten för GAS för snart 50 år sedan och vi arrangerar konferensen vartannat år, sade GAS vd Brandi Clark, som har sitt säte i Seattle på USA:s västkust.
Det väntas 120 aktiviteter under tre dagar, och i Emmaboda kommun är det The Glass Factory i Boda som blir skådeplats för GAS.
Där kommer mycket att kretsa kring neon och plasmaglas.
– The Glass Factory är en plats för nyskapande experiment och det ska bli spännande att få hålla i neon- och plasmaverksamheten där, sade amerikanen Percy Echols II som har sin verksamhet i Pittsburgh.
– Många kommer att bli förvånade över hur levande det svenska glashantverket är fortfarande, sade Matt Durran från London som även han ska vara verksam i Boda.
Vad kommer att bli det enskilt största dragplåstret under GAS? Alla församlade var överens om att det blir den levande legenden Bertil Vallien som ska få ett visionärspris under konferensen och ska bjuda på en offentlig och, enligt uppgift, extravagant gjutning på Kosta glasbruk.
– En stor utmaning är att hitta boende till alla som kommer med anledning av konferensen. Alla sängplatser i Kosta är upptagna och vissa kommer att bo i Växjö och Kalmar – och på vandrarhem, hotell och i stugor däremellan. Det är en fantastisk möjlighet att visa upp det mångfasetterade Glasriket. Konferensen har plats för 1 500 personer, men det lär komma betydligt fler än så, för det är väldigt mycket som ska hända, sade Cathrine Rydström, Destination Småland.
Med på träffen fanns även representanter för Orrefors Kosta Boda, Målerås glasbruk och Pukeberg.